Sterk start på et uvanlig år i byggevaremarkedet

 
Sterk start på et uvanlig år i byggevaremarkedetAslaug Koksvik, direktør Virke byggevarehandel.
Byggevarehandelen vokste med 9,5 prosent sammenlignet med første tertial i 2019. Veksten ble løftet av et hopp i privatmarkedet på 20,7 prosent. Også proffmarkedet opplevde positiv vekst på 3,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Det har vært positiv vekst for byggevarenæringen i store deler av landet, men klare regionale forskjeller. Oppgangen var størst i Vestfold og Telemark, etterfulgt av Agder. Den store veksten i byggevarehandelen er sterkt påvirket av koronaviruset og myndighetenes smittevernstiltak.

− Byggevarehusene har opplevd et voldsomt oppsving i salget til privatkunder, sier Aslaug Koksvik, direktør for Virke Byggevarehandel.

I en tid der mange ikke har kunnet bruke penger på tjenester som frisør, restaurantbesøk og fritidsreiser, har en større andel av konsumet blitt vridd mot byggevarer. Nærliggende varekategorier som hus og hjem, møbel og interiør har også hatt sterk vekst i samme periode.

− Det er nok mange nordmenn som har tilbrakt mer tid hjemme og benyttet denne spesielle situasjonen til å arbeide på egen bolig, mener Koksvik.

Svake utsikter fremover
Aktørene i byggevarenæringen står samtidig ovenfor svake utsikter og stor usikkerhet. Virkningene av det kraftige tilbakeslaget i norsk økonomi og svekkelsen av boligmarkedet, med blant annet tørke i igangsettingen av nye boliger, vil raskt kunne overgå den kortsiktige oppgangen i privatmarkedet.

− Byggevarehandelen er veldig utsatt for ettervirkningene av pandemien. Det utøvende ledd melder om liten reserve i ordrebøkene, så dette vil nok ramme byggevarehandelen langt inn i 2021, sier Koksvik.

Virke etterspør tiltak
I lys av dette er det viktig at myndighetene nå bidrar med tiltak som stimulerer etterspørselen i byggenæringen, derfor har Virke spilt inn flere tiltak.

  • Tette vedlikeholdsetterslepet i den offentlige bygningsmassen gjennom statlige og kommunale byggherrer.
  • Energieffektivisering av eksisterende bygg ved bruk av ENOVA-støtte, med enklere og høyere støtteordninger.
  • Skattefradrag for rehabiliterings- og oppussingstjenester (ROT-fradrag) etter svensk modell.

− Våre forslag til tiltak vil være et viktig bidrag til å holde byggenæringen i gang i en usikker tid, avslutter Koksvik.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår