Stille og sikre tråkk i trappa

 
Stille og sikre tråkk i trappaDet kanskje viktigste argumentet for å bruke teppe i trappa er god sklisikring. Men på kjøpet får du også et bedre lydmiljø og en mer stille trapp. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)
Trappa mellom etasjene i boligen kan være årsak til mye støy. Med mykt belegg på trinnene, reduseres lydene av tråkk opp og ned. I tillegg er det mindre fare for å gå på ratata.

Tekts: Chera Westman/ifi.no | Foto: Chera Westman/ifi.no, Mari Rosenberg/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, Frode Larsen og Jan Larsen/ifi.no

Harde flater genererer mye lyd. Hjemme kan det høres godt når noen går raskt opp eller ned trappa mellom etasjene. Eller når barnas leker dundrer nedover trinnene. Den beste måten å redusere støy på er å unngå den. Med myke belegg på trinnene blir mye av støyen borte.

– Med teppe i trappa blir tråkkene mykere og du får et mye roligere miljø, sier Inge Hansen hos Ehrenborg. De har levert tepper til både kontorer og hoteller i en årrekke, og mener private huseiere har noe å lære derfra.

– Både korridorer og trapper i hoteller er ofte kledd med teppe, fordi der flyr det hele tiden opp folk og ned. Trappa og tilstøtende rom er spesielt utsatt for lyder, og det kan også være tilfellet i en bolig, sier han.

Tråsikker

I tillegg til å være en suveren lyddemper, gir også teppe i trappa bedre sikring mot fall.

– Teppe har en klar trinnlydsmessig fordel, det er ikke noe som demper mer lyder enn tepper, men minst like viktig er det at det gjør trappa mer sklisikker, slik at du unngår fallskader og farlige brudd, sier Per Ottar Knutson hos Danfloor.

Velger du et hardere gulvmateriale, kan lyder fra tråkk reduseres ved å bruke et akustikkunderlag. Både egne lyddempende vinylbelegg og gummibelegg med integrert akustikkbakside er gode alternativer for den som skal pusse opp trappen. Disse limes direkte til underlaget og demper lyd fra slag og tråkk i stor grad.

– ­Det finnes også en akustisk «foam» som kan brukes under flere typer belegg. Dette limes mot trinnene, og deretter limes belegget på toppen. Du kan også bruke et belegg med integrert akustikkbakside som demper mye trinnlyd, sier Jan Åge Iversen hos Polyflor.

Parkett og laminat og andre harde gulvmaterialer legges med fordel også på et akustikkunderlag for å redusere lyder fra bruk av trappen i resten av boligen.

Mer lyd i trappa

Det er dog ikke alle lyder fra bruk av trappa som lar seg fjerne med valg av overflate på trinnene. Støy grunnet vibrasjoner i konstruksjonen sprer seg godt i en bygning, og kan være vanskelig å bli kvitt uten store inngrep. Med myke belegg på trappetrinnene kan noen av ulydene fjernes.  En gammel trapp som knirker kan dessuten etterlimes og strammes opp.  Å montere trappefornyere kan også gi en stivere konstruksjon som gir mindre knirk. Det er også mulig å «smøre» knirkende tredeler ved å dryppe ned voks utblandet med møbelrens. 

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår