Stokkmaur - ikke så farlig som mange tror

 
Stokkmaur - ikke så farlig som mange trorKlynge med stokkmaur på bakketopp.
Stokkmauren finnes over hele lander og er fryktet av mange. Den er en av få insekter som kan gjøre skade på bygningen, men skadeomfanget er ofte overdrevet.

Spiser ikke treverk
Stokkmauren er den største mauren vi har her i landet og den er en av få insekter som kan gjøre skade på bygninger. En vanlig misforståelse er at de spiser treverket.

– Stokkmauren er den mest fryktede mauren vi har. Mange tror at den spiser tre, men det gjør den ikke. Den gnager ut for å gjøre plass til bolig, forteller Baard Lunde-Olsen i Frøiland bygg.

Stokkmauren er ikke så farlig som mange tror. Den er en lokal skadegjører og får ofte skylden for bakenforliggende årsaker.

– Selv om stokkmauren kan gjøre skade på treverk, er det veldig ofte relatert mot en annen skade. I mange av stokkmaurskadene vi mottar viser det seg at det også er en fukt- eller råteskade, sier Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Etablering av et stokkmaursamfunn kan ta så mye som 7-10 år, og det er ingen krise om skaden ikke utbedres umiddelbart.

– Det verserer mange myter om stokkmauren og hvor farlig den er. Det er riktig at stokkmauren kan gjøre skade på bygningen og bør bekjempes, men det er ingen bråhast, bekrefter Lunde-Olsen.

Slik vet du at det er stokkmaur
Er du usikker på om det er stokkmaur du har med å gjøre kan du skremme den litt med fingeren.

– Stokkmauren er veldig sky. Den er ganske stor, men likevel ikke så veldig tøff. Hvis du tar fingeren mot den så blir den fort skremt, sier Baard Lunde-Olsen.

En kan også se etter fargen på hodet. Stokkmaurens hode er kullsvart, noe som skiller seg fra andre lignende arter. I tillegg har den en markert hårkrans på bakkroppen.

– Hvis du holder en stokkmaur opp i hånden og lyser godt på den med lykt vil du se at rundt bakkroppen er det noen gule ringer med hår, sier Lunde-Olsen.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår