Ta den årlige hussjekken nå

 
Ta den årlige hussjekken nåTAKRENNA: Ser takrenna di slik ut, bør du rense den godt, så vannet slipper gjennom. (Foto: Chera Westman/ifi.no)
Gjør det til en vane å sjekke tilstanden på fasaden, terrassen, sluk og takrenner hver vår. Da får du en oversikt over hva som må gjøres, og du slipper store og dyre overraskelser.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

– Hvis du tar en årlig hussjekk, blir det mye enklere å planlegge vedlikeholdet og få en oversikt over hva som bør gjøres når. Hvis du tar vedlikeholdet etter hvert når det trengs, og ikke venter til det har gått for langt, slipper du også dyre og kjipe overraskelser, forklarer Lars Petter Rustan hos Jordan.

Sjekk når du vasker
Noe av det første du bør gjøre, er å sjekke fasaden for skader i malingsfilmen.

– Når du vasker huset, er det en gyllen mulighet til å ta en ekstra sjekk av tilstanden på fasaden. Se etter flassing, sår, hakk og oppsprekking i malingsfilmen. Småskader bør du utbedre med en gang, ved å skape bort løs maling, flekkgrunne og male. Ikke vent til de utvikler seg og gir større problemer, råder han.

– Vedlikehold med maling er billig, og å ivareta huset er det rimeligste du kan gjøre av vedlikehold, forklarer han.

Vær obs på utsatte steder
Får du øye på oppsprekking i malingsfilmen, og ikke gjør noe med det, kan det eskalere og komme til fukt og begroing. Det kan igjen utvikle seg til avskalling og avflaking til bart treverk, og da har det gått for langt.

– Vær ekstra nøye med å sjekke utsatte steder på fasaden. Kanter, endeved, vindusomramminger og vindskier er steder som slites og som trenger hyppigere vedlikehold. Disse stedene bør mettes skikkelig med grunning eller impregnering, og dekkes godt med maling. Da hindrer du at fukt slipper inn, sier Rustan.

Ta en titt på grunnmuren
Ikke glem grunnmuren mens du er i gang. Denne kan også ha behov for utbedring.

– Ser du at det er sprekker i grunnmuren, er det lurt å holde et øye med skadene. Ta bilder og lagre med dato, så kan du ha kontroll på eventuelle forandringer. Ser du at skadene blir større for hvert år, må du vurdere å gjøre noe, forklarer Rustan.

Se om terrassen trenger pleie
Når du er i gang med hussjekken, ta også en ekstra titt på terrassen.

– Har du treplatting, bør du sjekke om den må behandles i år, eller om det holder med en vask. Dette kommer selvsagt an på type behandling du bruker. Men en generell huskeregel er at om treverket ser tørt ut og begynner å sprekke opp, trenger det ny beskyttelse. Et tips er å sprute litt vann på bordene for å sjekke. Perler det seg fint på overflaten, kan du nok vente litt til, men trekker vannet inn, bør det behandles, sier han.

Sjekk takrenna og slukene
Mens du ser over fasaden, er det lurt å heve hodet og vende blikket mot takrennene.

– Rens takrenner, utløp og sluk for blader, kvist og annet skitt, sånn at de er åpne og regnvannet kan renne fritt igjennom, tipser Espen Engmann, teknisk fagansvarlig hos Rørkjøp.

Når du er oppe ved takrenna, se også etter om alt er som det skal oppe på taket. Er alle taksteiner på plass og hele? Er pipa i orden?

Ta en titt på utekrana
Avslutningsvis er runden rundt huset den perfekte anledningen til å sjekke om utekrana trenger å gjøres noe med.

– Hvis krana lekker eller rett og slett bare trenger en oppgradering, er dette en god mulighet til å få gjort noe med det. Kanskje må pakningen byttes, eller du kan benytte anledningen til å skifte krana utvendig til en mer moderne løsning, sier Engmann.

Sjekkliste – dette må du se etter:

  • Se etter mekaniske skader i malingsfilmen. Små hakk og sår bør utbedres raskt.
  • Sjekk om det ytterste malingssjiktet flasser av. Det kan medføre vanninntrenging.
  • Vær obs på oppsprekking i malingsfilmen. Det kan føre til fuktbevegelser, mer oppsprekking og råte. Vær ekstra obs på utsatte detaljer, som endeved og vinduer.
  • Se om malingen noen steder har løsnet helt inn til bart treverk. Da er ikke treverket lenger beskyttet, og det er i hvert fall på tide å ta i et tak.
  • Dokumenter eventuelle skader og sprekker i grunnmur, så du kan følge med på utviklingen.
  • Se om treterrassen ser tørr ut, og sjekk eventuelt om vann trenger inn. Da skjønner du om du trenger å behandle den i år.
  • Se til at takrenner og sluk er rene og åpne, så vannet renner unna.
  • Sjekk at utekrana er i orden, bytt eventuelt pakningen eller installer en mer moderne løsning.
  • Se at alle taksteiner er på plass og hele, og at pipa er i orden.

Den store hussjekkdagen:
Tirsdag 30. april inviterer IFI malermestere, verktøyeksperter, rørleggere og andre eksperter til den store hussjekkdagen. Da tar vi en runde rundt huset, med hussjekk, fasadevask og -maling, flekkutbedring, vindusmaling, verktøytips, behandling av terrasse og annet nyttig til vårvedlikeholdet. ifi.no livestreamer på sin Facebook og oppfordrer folk til å ta en tur rundt eget hus!

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår