Ta vare på tremøblene

 
Ta vare på tremøbleneSunne og friske tremøbler på terrassen er ren nytelse. Ekspertene mener årlig vask og riktig olje er oppskriften på et langt liv. (Foto: Per Erik Jæger/ifi.no)
Hagemøbler i tre kan holde seg pene år etter år. Men det betinger at du behandler dem riktig. Her er ekspertens beste vedlikeholdstips.

Tekst: Robert Walmann/ifi.no | Foto: Chera Westman/ifi.no, Woca og Per Erik Jæger/ifi.no

Tremøbler er nettopp det: tre. Og tre er som vi vet et levende materiale. Det betyr at tremøblene må stelles med for å holde seg i live. Det beste drivstoffet for alle typer tre er vask og olje. Men når må vi vaske, og når skal vi pensle på ny olje?

Ta «vannperletesten»

Det vet Audun Klauseie hos trepleie-eksperten Alanor.

− Ta litt vann på fingrene og «dryss» vannet over møblene. Hvis vannet perler seg og preller av, så er møblene sunne og friske. Hvis vannet trekker inn i treverket, bør du behandle med rengjøring og ny olje, sier han.

Olje som stell og forebyggende

Klauseie forteller at rengjøring er viktig for å få bort pollen som har lagt seg på treverket.

− Det er også muggsopp i luften som legger deg på møblene. Dette må vaskes bort. Bruk en mild husvask, og når møblene er tørre, kan du pensle på ny olje. Husk å følge anvisning fra produsenten. Mitt beste tips til deg som vil bevare møblene lengst mulig, er å gi dem en vask og et strøk med olje før du setter møblene inn for vinteren. Da slipper du svarte prikker i treverket, sier han.

La oljen trekke inn

Thomas Thenau hos Woca mener også godt vedlikehold er nøkkelen til evig nytelse om sommeren.

− Når du beiser terrassen, kan du også ta en runde med møblene. Tre er tre enten du sitter eller står på det. Har du møbler i teak, bør du alltid bruke olje som er ment for harde og eksotiske treslag. Husk også at det er bedre å bruke for lite enn for mye olje. Tørk av overskytende og la det trekke godt inn, sier han.

Vasken som varer

Anders Døvre hos Osmo mener det er viktig å vite hva slags treverk møblene er laget av.

− Det finnes mange ulike produkter på markedet. Spør faghandleren din om riktig type behandling, råder han.

Døvre mener også vi bør følge med på utseendet til møblene.

− Begynner teakmøblene å bli grå, er det på tide med ny olje. Solide furumøbler kan også bli tørre. Jeg mener årlig vedlikehold med vask og rens er vesentlig for å holde møblene i god stand lenge, sier han. 

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår