Tegn på at du bør male huset

 
Tegn på at du bør male huset
Mange lurer på hvordan man ser om huset trenger et nytt strøk maling. Én ting er hvis malingen er fysisk borte, men hva med alle stadiene mellom flunka nytt og pil råttent? Her har du et knippe tegn på at det er på tide å finne frem malerkosten.

Nå er tiden her igjen; høysesongen for trebeskyttelse. Den desidert beste perioden å påføre maling eller beis utendørs er fra slutten av april til slutten av september. Overflatebehandling av fasaden beskytter treverket mot all slags vær og vind, og selv om vedlikehold kan være kostbart, er det mye dyrere å måtte kle om all utvendig panel. Så hvordan sjekker man egentlig om det er på tide å male?

1. "Vanntesten"
Har du et beiset hus, kan du ta den såkalte "vanntesten". Sprut vann på husveggen og se om det preller av. Om vannet trekkes inn i treverket, betyr det at panelet er tørt, og trenger derfor et nytt beskyttende lag med beis.

2. Se etter flass
Dersom malingen flasser av panelet, er dette et tydelig tegn på at det trengs et nytt strøk maling. Der malingen har flasset, vil panelet være ekstra eksponert for skader fra vær og vind.

3. Sprekker i panelet
Om panelet har begynt å sprekke opp, vil det lettere trekke til seg fuktighet. Vann og fukt er kritiske faktorer i nedbrytelsen av treverk. Med andre ord, hvis fuktighetsinnholdet i treverket overstiger 20%, øker risikoen for råte- og muggdannelser.

4. "Skrapetesten"
Enklest av alt er å bruke en form for skrape, eller til og med en negl, til å skrape over panelet. Om malingen følger med, er dette et klart tegn på at fasaden trenger et nytt strøk.

Sjekk ektra utsatte steder
Er du fortsatt i tvil, og ønsker å være på den sikre siden, finnes det enkelte deler av huset som bør sjekkes årlig. Dette er det vi kaller kritiske punkter, som er spesielt utsatt for slitasje. Så ta deg en runde rundt huset og sjekk følgende:

  • All endeved, det vil si ender på stående eller liggende panel, vindskier eller panel som er i kontakt med planter, busker og lignende
  • Alle skjøter i kledningen og vindskier
  • Bunnen på alle vinduer og dører
  • Tetningslister mot glass

(Kilde: ifi.no)

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår