Test røykvarsleren på hytta i høstferien

 
Test røykvarsleren på hytta i høstferienDet er minst like viktig med røykvarslere på hytta som i egen bolig. Foto: Peder Gjersøe
1 av 5 hytteeiere sjekker svært sjelden, eller har ikke røykvarsler på hytta.

Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Gjensidige. I 2020 registrerte forsikringsbransjen over 2000 branner eller branntilløp i hytter eller fritidsboliger med erstatninger for nær 300 millioner kroner.

I undersøkelsen kommer det også frem at 5 prosent ikke har røykvarsler på hytta. Det tilsvarer cirka 70 000 hytteeiere. 

- Det er minst like viktig med røykvarslere på hytta som i egen bolig, sier kommunikasjonssjef Marie Brudevold i Gjensidige. 

Hun forteller at en fritidsbolig normalt er i mindre bruk og at batteriet i røykvarsleren kan ha flatet ut siden sist.

- Det første en bør gjøre er derfor å sjekke om alt er OK, og eventuelt skifte batteri. Uansett er dette noe en bør gjøre en gang i året, sier Brudevold.

Norge er i verdenstoppen når det gjelder branner. Hytteeier har ansvar for at familie og besøkende skal føle seg trygge, dersom en brann skulle oppstå.

Man kan være sin egen brannsjef og forebygge branner gjennom brannvern og opplæring. Dette er særlig viktig til fjells der utrykningstiden for brannvesenet vil være mye lenger enn i tettbygde strøk.

- Hvorfor ikke gjøre brannsikkerhet om til en spennende aktivitet i høstferien? Ta med familien på leting etter gode rømningsveier, og la barna få teste røykvarsler og brannslukker fremfor å bare holde en leksjon selv, avslutter Brudevold.

Huskeliste på hytta

  • Sjekk at røykvarsleren virker
  • Ha minimum en i hver etasje, gjerne seriekoblet
  • Sjekk at slukkingsutstyr er lett tilgjengelig
  • Ha alltid ekstra batterier liggende
  • Sørg for at rømningsveier er OK
  • Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
  • Gå aldri fra levende lys
  • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår