Tips for å redusere kostnader ved oppussing

 
Tips for å redusere kostnader ved oppussing
Det pusses opp for flere milliarder årlig hos norske husholdninger. Enten formålet er et ønske om en forandring, vedlikehold eller moderne funksjoner, blir oppussing av hjemmet fort mye dyrere enn planlagt.

Det kan derfor være lurt å gjøre noe av arbeidet selv, eller finne andre løsninger som både nå og på sikt vil gi lavere kostnader.

Planlegging
Sluttresultatets kostnader er gjerne vanskelig å beregne, særlig ved større prosjekt, men det er alltid lurere å være raus med tall for å unngå økonomiske overraskelser. For å sørge for at oppussingen holder seg innenfor budsjettrammene, er det viktig at planleggingen gjøres ordentlig. Ha et klart anslag over hva som skal gjøres, samt størrelser på overflater slik at du nogenlunde har oversikt over hvor mye materialer du trenger.

Gjør deler av oppussingen selv
Det er mye man kan gjøre på egenhånd av oppussing i hjemmet. Alt som trengs er litt verktøy, materialer og en god innstilling. Enten du skal male en vegg, legge gulv eller skifte innredning på kjøkken, vil egen arbeidsinnsats minske den totale regningen på oppussingen. Det er i hovedsak overflatearbeid man kan gjøre selv. De aller største prosjektene burde likevel fagfolk ta hånd om, da det både kan stå på sikkerhet og kvalitet. Dette gjelder spesielt elektriker- og rørleggerarbeid.

Selv små grep gir bedre inntrykk
Når du skal pusse opp en bolig er det ikke en selvfølge at alle vegger må rives, badet må totalrenoveres og alle gulv skiftes ut. Se på boligens behov, og hva som skaper mest verdi. Handler det om vedlikehold er det såklart viktig å få unna det som må fikses. Er det derimot en liten forandring eller fornying av boligen eksempelvis før salg, er det faktisk ikke store endringer som må gjøres. Uansett størrelse på bolig kan et strøk med maling og eventuelt litt tapet gi et fornyet inntrykk. Samme gjelder enkle overflatebehandlinger som nye knotter på skuffer og skap, eller oppgradering av veggen mellom kjøkkenbenken og overskapene. Alt dette kan bli gjort for en billigere penge, og hever lett helhetsinntrykket.

Minimér dine utgifter
Mange tenker på å minimere kostnadene på prosjektene man sitter med, men i stedet kan det være lurt å tenke på fremtidens kostnader. Dette gjelder blant annet for elektrisitet- og vannforbruket. Dersom du eksempelvis bruker LED-lys til belysning i boligen, vil dette være veldig energieffektivt, kontra vanlige glødepærer. LED-pærene bruker faktisk 10-15 ganger mindre strøm for å produsere lys og har mye lengre levetid, i tillegg til at de er miljøvennlige. Ønsker du å ta steget litt lengre, kan det også være lønnsomt med lysdimmere. Selve systemet vil koste litt mer enn vanlige lamper, men gevinsten er at du kan regulere både styrke og energiforbruk.

Av de som kjøper bolig opplever 15 prosent i etterkant at isolasjonene er dårlig. Har du dårlig isolering, vil det også gå mer energi og penger til å varme opp din bolig. Du har kanskje hørt begrepet “fyre for kråkene”. Dette betyr at det lages varme som ingen bruker, enten det er å varme opp et tomt rom eller ha dører eller vinduer oppe mens det fyres. Grunner til dette kan blant annet være dårlige lister eller punkterte vinduer. Punkterte vinduer kan også lede til dugg og mugg, som heller ikke er bra for helsen. Ved å bytte ut slike vinduer vil det merkes både på komfort og strømregning, selv om det kan være kostnadskrevende.

Sjekk også jevnlig for lekkasjer i boligen. Har du kraner som drypper eller toalett som renner, vil det over tid bli en dyr affære å ikke fikse problemene. Samme gjelder lekkasjer, som også burde repareres snarest. Ikke bare vil du unngå en eventuell dyr vannskade på boligen, men samtidig vil du sløse mindre vann.

Sammenlign priser fra ulike leverandører
Det er mye å spare på å sammenligne priser enten du skal ha parkett, nye lamper eller noen til å gjøre arbeidet for deg. Prisforskjellene på markedet er veldig store, så det kan derfor lønne seg å samle priser fra både leverandører og profesjonelle før du bestemmer deg. På nett vil du finne flere sider hvor du kan sammenligne priser på produkter og fagfolk. Mittanbud er et eksempel på et slikt sted hvor du kan finne dyktige fagfolk til konkurransedyktige priser. Disse vil komme med uforpliktende tilbud som du kan vurdere. Husk at billig ikke nødvendigvis er best: Les derfor gjennom anmeldelser og anbefalinger fra andre.

Sammenlign finansieringstilbud
Når man snakker om oppussing er også finansiering noe man må bite over. Avhengig av hva slags type oppussing du foretar og hvem som gjør arbeidet, vil det være en tilhørende sum. En stor andel av nordmenn finansierer sine oppussingsprosjekt med egne oppsparte midler. Å spare opp vil være tidkrevende, men samtidig slipper man unna ekstra kostnader man må betale, dersom man tar opp lån Til tross for dette vil et oppussingslån gi deg finansieringen du trenger raskere enn oppsparing. Et oppussingslån, som andre typer lån, krever selvdisiplin, men kan være hjelpen du trenger hvis oppussingen haster.

Vurderer du å ta opp et lån vil det være lurt å sammenligne tilbudene hos de forskjellige bankene. Dette kan enkelt gjøres på nett, og dermed slipper du å løpe frem og tilbake mellom banker. På denne måten vil du kunne se tilbud og krav, og velge det lånet som passer deg best.

Vurder kostnadene opp mot langsiktig verdi
Husk at du ikke nødvendigvis trenger gjøre store endringer om det er en forandring du er på utkikk etter. Små endringer kan gjøre mye med følelsen av et rom, og har samtidig lavere kostnader. Tenk også på bokvalitet og mulighet for redusering av fremtidige kostnader når du pusser opp eller gjør vedlikehold. På den måten vil oppussingen skape mer verdi for deg og de du bor sammen med.

Kilde: Samlino.no

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår