Tips til deg som skal skifte farge på huset

 
Tips til deg som skal skifte farge på husetVARIASJON: Vi trenger fortsatt hvite og grå hus, de er med på å skape variasjon og luft mellom fargede hus. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)
– Styr unna trendfella, og se heller på helheten huset er en del av og hva du liker. Da finner du fargen du vil trives med lenge. Det er ekspertenes tips til deg som er usikker på valg av farge.

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no

Mange skifter farge på huset i sommer, og fargehandlere begynner å merke at trenden med hvite og grå hus avtar etter en lang fargeløs epoke.

– Ja, interessen for farger er økende, og det er bra, for vi trenger farger. Det startet med interiør, og sprer seg til utvendig fargesetting, sier Øyvind Kristoffersen, malermester og eier av Fargerike C Kristoffersen og C Kristoffersen & Sønn AS i Horten.

Se på helheten
Slik han ser det, er utfordringen nå å veilede folk slik at det ikke tar av og vi får et fargebonanza som på 90-tallet.

– For mye farger er heller ikke bra, sier han, og mener at første bud når du skal endre farge på huset, er å se på helheten.

– Du fargesetter ikke bare for deg selv, men for et helt nabolag, sier Kristoffersen.

Kine Angelo, høyskolelektor i farge ved NTNU i Trondheim, setter også helhet først.

– Se på konteksten. Huset ditt skal ikke bare se pent ut, det er også er med på å gi stedet identitet. Spør deg derfor hvordan huset ditt skal bidra i helheten, sier hun.

Ikke feil med hvitt eller grått
Selv om den lyse trenden er på vikende front, er det ikke meningen å skremme folk bort fra disse fargene.

– Vi trenger hvite og grå hus også. De nøytrale husene har en misjon, og må være med innimellom. Ellers blir det slitsomt, sier Kine Angelo.

– Men skal det være grått, bør fargen ha et snev av kulør. Tradisjonelle farger var aldri helt grå.

De har et snev av gult eller grønt. Rødt er vanskeligere, for da tipper fargen mot lilla, advarer hun.

Viktig med spørsmål
Angelo anbefaler å starte fargesettingen med å gjøre seg kjent med huset og omgivelsene. Hvilke farger er typisk for stedet og stilen på huset? Begge fargeekspertene mener at det er avgjørende for et godt resultat å stille spørsmål.

– Når du ser på omgivelsene, må du også stille deg spørsmål om huset skal være ruvende eller tones ned. Hva vil du med staffasjefargene? Er det detaljer som skal framheves, eller skal de dempes?

Det er ikke sikkert at rekkverket på terrassen skal være hvitt. Du må vite hva du vil med fargene, sier Kristoffersen.

Han synes det altfor ofte gis forslag til farger og fargekombinasjoner uten spørsmål om helheten fargene skal inn i, type hus og hva folk liker. Her sikter han både til det han hører i bransjen og ser på sosiale medier.

Test fargene
– Det er vanskelig å gi generelle tips, men vær obs på fargestyrke, lyshet og mørkhet på fargene, sier Angelo.

Farger som ser fine ut på en liten fargeprøve kan bli helt feil på huset. Røde og gule hus kan lett bli for fargesterke, og en flott grønnfarge blir sjelden like fin på huset som på prøven. Blått er en vanskelig farge.

– Blått bør være sjelden i et bybilde, og den skal ikke være fargesterk, sier Angelo.

– Det kan være fint på detaljer, for eksempel på en dør, supplerer Kristoffersen. Uansett hvilken farge du ender opp med, bør du gjøre prøvestrøk før du kjøper maling til hele huset.

Unngå trendfarger
Det spørsmålet du ikke trenger å stille, ifølge ekspertene, er hvilken farge som er trendy nå.

– Jeg skjønner at det kan føles trygt, men er du redd for å velge feil og ende opp med en farge du blir lei, så hold deg unna trendfarger. De svinger, og er lett å bli lei. De mest tidsbestandige og varige fargene finner du når du velger farger som harmonerer med omgivelsene, avslutter Kine Angelo.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår