Tre veier til ny trapp

 
Tre veier til ny trappEn slitt trapp i furu eller eik kan få nytt liv med maling. Vask godt, mattslip og påfør grunning, før trappen males med to strøk gulvmaling. (Foto: Erik Hannemann/TreStjerner)
En trapp tar stor plass i rommet, og det synes godt om den ikke tas vare på. En frynsete trapp kan heldigvis gjøres fin igjen. Med maling, teppe eller fornyelsestrinn blir den igjen et smykke i interiøret.

1. Mal trappa
Med maling er det enkelt å sette personlig preg på trappa. Mal hele trappa i én farge, mal en løper i en avvikende farge midt på trinnene, bruk én farge til selv trinnene og en annen til opptrinn og vanger, eller mal hvert trinn i en egen farge. Kun fantasien setter grenser!

Å male en trapp er enklere enn du tror. Fremgangsmåten er å vaske godt med en gulvrens, mattslipe underlaget og påføre sperregrunning i to strøk før du maler to toppstrøk. Start fra toppen og mal deg nedover. Hvis trappen daglig er i bruk, kan du male annethvert trinn og la malingen tørke før du fortsetter. Da kan du fortsatt komme deg mellom etasjene uten å tråkke i våt maling.

Start på toppen og mal deg nedover. Denne trappen er malt i to strøk med TreStjerner Gulvmaling Matt i fargen 992 Lava. (Foto: Erik Hannemann/TreStjerner) 

– Gulvmaling har suveren slitestyrke og kan brukes til alle trappens deler. Også vanger og rekkverk kan males med den samme malingen. Gulvmaling flyter godt ut til perfekt resultat på trinnene, og på vertikale flater påføres tynne strøk for å unngå sig, sier Thor Ingar Røneid hos TreStjerner.

2. Kle trappa med teppe
En teppelagt trapp er trygg å gå i, også med glatte ullsokker på beina. Dessuten demper det lyder, slik at det ikke bråker i hele huset når barneflokken raser ned trappa. Du kan kle hele trappen med teppe, dekke inn trinnene, legge en trappeløper eller lime halvmånetrinn akkurat i gangbanen, alt etter smak og behag. Det viktigste er dog at teppet sitter godt fast mot underlaget. Løse tepper er livsfarlig i en trapp.

Et hellimt teppe med lav og tett luv er blant det sikreste du kan ha i trappa. (Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no) 

– Teppe har en klar trinnlydsmessig fordel, det er ikke noe som demper mer lyder enn tepper. Men minst like viktig er det at det gjør trappa mer sklisikker, slik at du unngår fallskader og farlige brudd, sier Per Ottar Knutson hos Danfloor.

3. Forny trinnene
Å kle inn trappens inntrinn og opptrinn med parkett eller laminat, gir raskt et flott og eksklusivt uttrykk. Ferdige fornyelsestrinn finnes i flere farger og overflatebehandlinger – både oljet, lakkert og ubehandlet tre samt en rekke naturtro laminat i ulike farger. Og å fornye trappen med ferdige trinnløsninger kan også middels nevenyttige personer klare til en langt lavere kostnad enn å bytte ut hele trappen.

Ved å montere ferdig fornyelsestrinn, som kommer i ulike farger og overflatebehandlinger, får du raskt ny trapp. (Foto: Lundbergs/IBG) 

– Med en rett trapp går fornyingen lett. Har du en buet trapp, kreves litt mer presisjon i målingen, men det finnes så gode måleinstrumenter at jobben er gjort uten problemer på et par kvelder likevel, sier Øyvind Lunde hos Industri og Boligprodukter (IBG).

Hvis du også maler vangene før du setter i gang og skifter ut rekkverket, får du en forbindelse mellom etasjene som ser splitter ny ut.

Før og etter er som natt og dag. Med ferdige trappetrinn som monteres enkelt, blir trappa igjen et smykke i huset. (Foto: Lundbergs/IBG) 

I mange tilfeller kan trappefornyingen også stanse knirk i en gammel trapp, sier han.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår