Uklare dokumentasjonskrav

 
Uklare dokumentasjonskravSjekk at du har dokumentasjonen i orden før du spretter champagnen. (Illustrasjonsfoto: Birgitte Henriksen)
13.01.14: Du sitter med et splitter nytt, lekkert baderom, og har garantert brukt store summer på herligheten. Men vet du egentlig hva som befinner seg under flisene, og om rørene er skikkelig montert? FFV forteller deg hva du kan forvente å få av dokumentasjon.
13.01.14: Du sitter med et splitter nytt, lekkert baderom, og har garantert brukt store summer på herligheten. Men vet du egentlig hva som befinner seg under flisene, og om rørene er skikkelig montert? FFV forteller deg hva du kan forvente å få av dokumentasjon.
DSC_0639.jpg 
Bjørn A. Grimsrud er fagsjef i FFV, og svarer på lesernes
spørsmål om bad og våtrom på Badogbolig.no.

Av Birgitte Henriksen

Det er mye som kan gå galt i forbindelse med bygging og ombygging av baderom. Skadene som kan oppstå i kjølvannet av feilgrep under byggingen, blir i verste fall ikke oppdaget før de er stå store at det blir nødvendig med omfattende og dyre reparasjoner. Derfor er det også satt stort fokus på at alt skal gjøres korrekt helt fra starten av.

Fagrådet for våtrom (FFV) er en tverrfaglig og uavhengig medlemsorganisasjon som har som sin ideelle oppgave å bekjempe våtromsskader. Dette gjør de blant annet gjennom bruk og oppdatering av Byggebransjens våtromsnorm, eller BVN, utdanning og bred informasjonsvirksomhet.

Å holde forbrukerne orientert, er en viktig del av arbeidet, og FFV får stadig henvendelser fra publikum om ulike problemer knyttet til bad og våtrom.

Bruksanvisning
Ifølge Bjørn A. Grimsrud, fagsjef i FFV, er det en del forbrukere som lurer på hva slags dokumentasjon de kan forvente å motta ved ferdigstilling av våtrommet.

- Plan- og bygningsloven (PBL) gjennom Teknisk forskrift (TEK 10) stiller krav til at det leveres såkalt FDV-dokumentasjon i alle typer byggeprosjekter. Dette gjelder enten det er snakk om søknadspliktige tiltak eller ikke. Med FDV-dokumentasjon for våtrom menes en dokumentasjon som viser hvordan våtrommet er bygget, og en bruksanvisning som forteller om hvordan du som eier skal vedlikeholde våtrommet ditt, både daglig og periodisk, forklarer Grimsrud til Badogbolig.no. 

Dette bør denne dokumentasjonen konkret inneholde:

1.       Hvilke firmaer har utført arbeidene.

2.       En oversikt over hvilke produkter som er benyttet, og leverandører/produsenter av disse.

3.       En oversikt over hvordan aktuelle produkter skal benyttes og vedlikeholdes.

4.       Eventuelle tegninger eller bilder som viser hvordan våtrommet er bygget.

5.       For elektrikerarbeidene skal det også foreligge en samsvarserklæring. 

Ta vare på dokumentasjonen
Hvis du har kontraktsfestet bruken av Byggebransjens Våtromsnorm i arbeidene skal det også leveres kontrolldokumentasjon i form av sjekklister og/eller fotos som dokumenterer hvordan alle arbeidene er utført.

- Vær klar over at PBL stiller krav til deg som eier om at du tar vare på denne dokumentasjonen. I dag er det helt vanlig at denne dokumentasjonen etterspørres og fremlegges ved et eierskifte, understreker Grimsrud.

Har du spørsmål til Fagrådet for våtrom? Send dem til bjorn.laberg@byggfaktamedia.no, og vi formidler dem videre til Fagrådet for våtrom.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle