Unngå at malingen flasser

 
Unngå at malingen flasserBEIS: Terrassebeis eller terrasseolje trekker inn i treverket. Med re-beising hvert eller annethvert år holder det seg fint lenge. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)
Malte trapper og rekkverk på terrassen eller i hagen har en lei tendens til å sprekke og flasse fortere enn forventet. Dette er konstruksjoner som krever ekstra omtanke.

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no

– Liggende treverk som står under åpen himmel, er generelt en utfordring, sier teknisk sjef Thor Ingar Røneid fra Scanox. Telefoner fra huseiere som synes levetiden på behandlingen er lovlig kort når det sprekker og flasser etter en vinter, er en gjenganger.

Røneid forklarer at det er særlig dekkende behandlinger som er problemet, utfordringen er fukt. Når alle sider av et trestykke males, er det umulig å unngå sprekker og brudd i behandlingen. Vannet trenger inn der de forskjellige delene er montert sammen. Og det tørker ikke fort nok ut igjen. Det blir stedvis for høyt fukt-innhold i treverket, slik at malingen til slutt slipper. Når slike konstruksjoner skal behandles er det mest optimale å velge en behandling der fukten ikke stenges inne i treverket.

Anbefaling nr 1: Terrassebeis/olje
– Rent teknisk vil det beste være å behandle treverket med terrassebeis/olje. Den skal kun trekke inn i treverket og ikke danne noe film. Derfor vil den sjelden eller aldri flasse av, sier Røneid.

Med litt re-beising på slitte områder hvert eller annethvert år vil dette holde seg fint lenge.

– Dette er definitivt den mest værbestandige løsningen, men det er nok ikke løsningen for den som ønsker en dekkende behandling som står i stil med resten av huset, sier han.

Nest best: Oljebeis
En mellomting mellom maling og terrassebeis er oljebeis. Den puster litt mer enn dekkbeis/maling, så det er mindre fare for avflassing, eller det går lengre tid før det blir veldig stygt. Men den er fortsatt ikke helt dekkende farge.

Ønsker dekkende behandling
Rent estetisk vil dekkende behandling mange steder være selve prikken over i-en. Til et malt hus vil rekkverk, trapper og andre elementer føye seg fint inn i helheten når de også er malt.

Skal slike utsatte områder males, anbefaler Røneid å bruke en løsemiddelholdig oljedekkbeis.

– Den er ikke så myk som en hybrid eller ren akryl. Men noe avflassing/slitasje må man likevel påregne over tid, sier han.

Start behandlingen før montering
– Det vil være en fordel at man behandler med grunning + ett strøk før slike trapper og rekkverk monteres sammen. Da får man ikke ubehandlede felt som man ikke kommer til på senere, anbefaler den tekniske sjefen, som også har lang fartstid som malermester.

Han presiserer at det er viktig med grunning + minst to strøk når det er dekkende behandling.

– Å male et langt rekkverk fra det er nytt, grunning + 2-3 strøk, forside/bakside/alle kanter/over og under er tidkrevende. Og frustrasjonen er meget høy når det hos noen da begynner å flasse etter 1-2 år, avslutter Røneid.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår