Unngå at rørene fryser i vinter

 
Unngå at rørene fryser i vinterSTORE SKADER: Frostsprengte rør kan gjøre store skader på bolig og hytte, og kan potensielt koste deg dyrt. (Foto: Gunnar Arntsen/Storfjord Rør AS)
Frostsprengte rør kan bli en dyr affære. Det er større sannsynlighet for å få en vannskade enn både innbrudd og brann til sammen, så det lønner seg å ta noen forholdsregler.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

– I vinterkulda kan frostsprengte rør potensielt føre til vannskader for flere hundre tusen, sier Vegard Maldal fra rørleggerkjeden Rørkjøp.

– Hvis røret sprekker og så tiner, og vannet står på fullt trykk, da kan skadene bli omfattende, forteller han. Sørg for plussgrader

For å unngå at rørene fryser, bør du ta noen forholdsregler, blant annet sørge for plussgrader i alle rom hvor det er vannrør.

– Har du vanninstallasjoner som du er usikker på om tåler kulde, sørg for å holde en varme på minimum 4-5 grader, sier Maldal. Dette gjelder da særlig på hytta, der flere kanskje slår av varmen når de er borte.

– Mange slår av strømmen på hytta for å spare penger, men man bør merke seg at det kan bli mye mer kostbart å reparere en vannskade enn å ha på litt varme, sier han.

Et sprukket rør kan oppdages raskt hvis du er hjemme når det skjer. Men er du på ferie, eller røret sprekker på hytta mens du er hjemme, kan konsekvensene bli langt verre.

– Da kan vannet stå og renne i mange dager, og kanskje ukesvis, før vannlekkasjen oppdages, sier Maldal, som flere ganger har vært vitne til at frosne rør har ført til omfattende skader på hytter og hus.

Steng av vannet
Han har et viktig råd til alle hus- og hytteeiere: – Skru av hovedvannkranen og tøm rørene før du reiser bort eller forlater hytta!

Han får støtte fra rørleggermester Gunnar Arntsen hos Rørkjøp-partner Storfjord Rør AS.

– I tillegg til å ha på varme på i hytta, bør hytteeiere alltid stenge av vanntilførselen. Når det er gjort, bør kranene stå åpne slik at eventuelt restvann i røranlegget renner ut, tipser han.

Dette gjelder også varmtvannsberederen.

– Ved installasjon av varmtvannsbereder pleier vi å montere en avtappingskran som gjør det enkelt for hytteeiere som kanskje bare bruker hytta om sommeren å tømme tanken. Men moderne helårshytter har gjerne avanserte dusjløsninger som er umulig å tømme helt for vann, så da kan kranen sprenge selv om du har tappet av trykket. Løsningen blir å ha en konstant varme på 4-5 grader innendørs for å unngå frost og sprukne rør, forklarer rørleggermesteren.

Dette kan du gjøre for å unngå frosne rør:

  • Sørg for å ha plussgrader i alle rom med vannrør, minst 4-5 grader, og gjerne over 10
  • Steng av hovedvannkranen
  • Unngå kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger
  • Tøm og steng rør som i perioder ikke har vanngjennomstrømming
  • Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren

(Kilde: Rørkjøp og Sintef)

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår