Unngå sjokkregning fra håndverkeren

 
Unngå sjokkregning fra håndverkerenFør håndverkeren starter arbeidet, er det viktig å sjekke at dere er enig om hvordan jobben skal prises. (Illustrasjonsfoto: Ketil Sterner)
Advokatfirmaet Føyen får stadig henvendelser fra personer som har mottatt mye høyere regninger fra håndverkeren enn de hadde ventet. Se hva du kan gjøre for å unngå sjokkregninger.

Av: Føyen Advokatfirma DA

Et vesentlig spørsmål for den som skal få utført en håndverkertjeneste er naturligvis hvor mye tjenesten vil koste.

Hva betyr prisen?

Utgangspunktet er at forbrukeren og håndverkeren, innenfor rimelighetens grenser, fritt kan avtale hvilken pris som skal gjelde for tjenesten. Hvorvidt det er avtalt en pris, og i så fall hvilken pris som er avtalt, må avgjøres ut fra omstendighetene i hver enkelt sak. Er en konkret pris nevnt, må det vurderes om det dreier seg om en fast pris, et prisoverslag eller bare en uforpliktende prisantydning. Videre må det vurderes om materialer også er innkalkulert i prisen som er presentert.

Fastprisavtale
Et det gitt en fastpris på oppdraget, er utgangspunktet at håndverkeren ikke kan kreve mer betaling enn det som følger av fastprisavtalen. Er det gitt et prisoverslag, er regelen at den totale prisen ikke skal overstige prisoverslaget vesentlig, og under enhver omstendighet ikke med mer enn 15 %.

I tilfeller hvor det hverken er gitt en fastpris eller et prisoverslag, er avtalen gjerne at håndverkeren skal fakturere etter medgått tid, såkalte “regningsarbeider”. Forbrukeren kan i slike tilfeller risikere at håndverkeren somler med arbeidet, men likevel fakturer all tid som er brukt, slik at sluttregningen blir uforholdsmessig høy. I slike tilfeller er forbrukeren til en viss grad beskyttet av håndverkertjenesteloven § 32. Denne lovbestemmelsen sier at prisen skal baseres på hva som er ordinær pris for tilsvarende tjenester (“gjengs pris”), dersom det ikke er gitt en fast pris eller et prisoverslag.

I praksis kan det imidlertid være vanskelig, tidkrevende og kostbart å finne ut av hva som er gjengs pris for arbeidene. Å finne gjengs pris fordrer gjerne uttalelser fra en takstmann eller annen fagkyndig, og slike uttalelser er ofte kostbare.

Gaffel
Vi oppfordrer i utgangspunktet alle forbrukere til å be om en fast pris eller et prisoverslag på tjenesten som skal utføres. Slik blir forbrukeren i størst mulig grad beskyttet mot håndverkere som fakturerer med ”gaffel” etter å ha bruk uforholdsmessig mye tid. Det bør også avklares hvorvidt materialkostnader er medtatt i den prisen man får seg forelagt, og eventuelt hvilket materialpåslag som vil påløpe.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår