Unngå sprekker i gulvet

 
Unngå sprekker i gulvetTEMPERATURSENKING: Få graders temperatursenking innendørs, har stort utslag på den relative luftfuktigheten. Begynner gulvet eller bordet å få sprekker eller kuve seg, kan det hjelpe å sette ned temperaturen et par grader. (Foto: Tarkett)
Det er helt normalt at parkettgulvet får små sprekker på vinteren, og disse forsvinner når luftfuktigheten igjen stiger på våren og sommeren. Men lange perioder med tørr luft kan føre til bestående skader. Slik unngår du dette!

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Blir inneluften for tørr, kan vi oppleve statisk elektrisitet, tørre lepper og støv som virvler rundt i boligen istedenfor å danne hybelkaniner i hjørnene. Også for parkettgulvet og møbler av tre vil tørr luft kunne føre til skader, da i form av sprekker og at bordene kuver seg.

– Kortere perioder med tørr luft er ikke farlig for parkettgulvet. Sprekker mellom gulvbordene vil reverseres når fuktigheten stiger igjen. At små sprekker oppstår er helt normalt, siden tre er et materiale som naturlig sveller og krymper litt i takt med forandringer i luftfuktigheten. Men relativ luftfuktighet under 20 prosent over tid, vil kunne føre til bestående skader, sier teknisk konsulent i Tarkett Kent-Ove Stenberg.

Ideelle forhold
Den relative luftfuktigheten er sterkt koblet til temperaturen. Når kald uteluft trekkes inn og varmes opp, synker den relative luftfuktigheten og kan bli så lav som under 10 prosent. Et parkettgulv har det som aller best når relativ luftfuktighet er 30-60 prosent. Ved tørrere inneklima vil det kunne oppstå knirk i gulvet, sprekker mellom stavene i ett og samme parkettbord og mellom parkettbordene, og i verste fall at finérsjiktet løsner fra mellomsjiktet i parkettkonstruksjonen. Slike skader går ikke tilbake av seg selv når luftfuktigheten stiger.

Spesielt stor risiko for tørt inneklima er det i moderne, tette hus med mekanisk ventilasjon, i boliger med gulvvarme og ved lave utendørstemperaturer. Å skru av ventilasjonen anbefales ikke, derimot kan man vurdere å justere ned sirkulasjonshastigheten – altså hvor ofte luften byttes ut. Et bedre alternativ er å tilføre litt fukt. Det gjøres for eksempel ved å la døren til badet stå åpen når man har dusjet, vanne potteplantene, kokke opp tevannet uten å skru på avtrekksviften, eller ved å tørke klesvasken i oppholdsrommene. Det finnes også egne luftfuktere å få kjøpt.

Mål luftfukten
– Vi anbefaler å kjøpe et hygrometer, et apparat som måler den relative luftfuktigheten i rommet, slik at man kan følge med på og holde kontroll på luftfuktigheten, sier Øyvind Langelandsvik, teknisk ansvarlig for SAGA Parkett.

For høy luftfuktighet inne, over 75 prosent relativ fukt, kombinert med temperaturer mellom 15 og 25 ⁰C, kan føre til kondens og fuktskader, økt tendens til muggsoppvekst og bedre levekår for husstøvmidd.

– Det beste tiltaket for å forhindre for tørr luft og bestående skader på parketten, er imidlertid å senke innetemperaturen. Forsøk derfor å holde temperaturen på 20-22 ⁰C, sier Langelandsvik.

– Om man senker temperaturen i rommet 1 grad, så øker luftfuktigheten med cirka 1,5 til 2 prosent, sier Stenberg.

Små endringer
– Har du gulvvarme er det viktig å justere opp temperaturen trinnvis i små skitt, slik at treverket rekker å tilpasse seg. Dessuten skal overflatetemperaturen aldri overstige 27 grader. Gulvvarme sammen med tre- og parkettgulv skal være en komfortvarme, ikke fungere som eneste oppvarmingskilde til boligen, sier Stenberg.

Å skru ned temperaturen i boligen når du ikke er hjemme og om natten, er dessuten bra både for strømregningen, miljøet og for parkettgulvet.

Fakta:
Luftfuktighet er et mål på hvor mye vanndamp det er i luften. Det angis vanligvis som relativ luftfuktighet i prosent (RF %) i forhold til det maksimale (RF 100 %) som luften kan inneholde av vann.

På senhøsten er det ikke unormalt med oppimot 75–80 % RF i inneluft. Om vinteren kan RF synke til under 20 % i boligrom, og til og med under 10 % på kalde dager.

Kilde: Byggfakta/Sintef Byggforsk

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår