Valg av gulv — dette bør du tenke på

 
Valg av gulv — dette bør du tenke på
Fliser, laminat, parkett eller vinyl? Her er en praktisk liten sjekkliste som kan hjelpe deg med å velge riktig gulv til ulike rom.

Mange ønsker å ha en type gulv i de fleste rom i hjemmet, men før du kjøper gulv, bør du gjøre noen vurderinger. En del ting gir seg selv når du skal velge riktig gulv, men det kan være enkelte ting du ikke har tenkt på. Les dette før du bestemmer deg for hvilket gulv du vil kjøpe.

1. Gulvet og resten av rommet
Gulvet du velger vil påvirke resten av rommet. Fargen på laminaten, parketten eller andre gulv, vil virke inn på fargen på veggene, på taket og møblene. Store mønstre vil virke forminskende og småmønstret gulv vil gjøre at rommet virker større.

Stilen din og hva du har valgt av for eksempel kjøkkenløsninger og møbler, eller design på baderomsmøbler og -tilbehør, bør tas med i valget av gulv. Også fargene på både vegger og interiør bør tas med i beregningen.

2. Hvilket rom skal gulvet være i?
Hva rommet skal brukes til, er kanskje det viktigste spørsmålet du bør stille deg. Stor slitasje og vannsøl, som for eksempel i entreen og på badet, kan for eksempel ha godt av et svært slitesterkt gulv som er enkelt å rengjøre, slik som fliser og vinyl.

Gulvet bør også vurderes ut fra hvem som bor i huset eller leiligheten. Et godt voksent par vil slite mindre på gulvet enn en barnefamilie på fem.

Er dere mange i familien, har småbarn som labber inn med sølete sko, eller hund, kan det være lurt å velge gulv som er robuste også på andre rom enn bad og entre. Nå finnes det både laminat-, høytrykkslaminat- og vinylgulv i naturtro parkettmønster som er enkelt å legge og tåler slitasje svært godt og er lett å vedlikeholde.

Også inneklima og eventuelle allergier hos familien, bør tas med i betraktningen. Vegg til vegg-tepper gjør rommene lune og demper lyd, men er ikke så vedlikeholdsvennlig som for eksempel laminatgulv og vinyl.

Skal du stå mye på gulvet, kan et flisgulv bli litt for hardt. Vurderer du fliser på kjøkkengulvet, får du et gulv som tåler all slitasje og er enkelt å rengjøre, men du bør veie det opp mot hvor godt det er å stå på. Kanskje kan laminat, vinyl eller parkett være bedre her.

3. Gulvvarme og valg av gulv
De fleste gulv tåler varme, men ikke alle gulv tåler veldig høy varme. For eksempel er 27 grader den absolutte makstemperaturen for tregulv. Har du parkett eller laminat med tresortene lønn og bøk, bør du ikke ha varme under i det hele tatt. Bortsett fra det: Er temperaturen lav nok og jevnt fordelt, er det ingenting i veien for å ha gulvvarme under både parkett, tregulv og laminat.

Spør oss hos Flisekompaniet om råd rundt valg av gulv som skal tåle varme. Men enkelte tommelfingerregler finnes:

På våtrom bør du ha gulv som tåler både vann og varme i gulvet. Både vinyl, fliser og naturstein er supert. Har du vannbåren gulvvarme som ikke går over 27 grader, og med fuktsperre, kan også laminatgulv, parkett og tregulv legges over. Det er enklere å få en jevn fordeling av temperatur med vannbåren gulvvarme enn elektrisk varme som i varmekabler.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle