Valgte LED i alle rom

 
Valgte LED i alle rom
Mange norske husstander vurderer å gå bort fra tradisjonell halogenbelysning til LED. Dette var også tilfellet for familien på Ragnhildrud i Jevnaker kommune, som valgte LED WarmDim downlights fra Unilamp Norden i alle rom kombinert med sensorstyrt LED-lys i vaskerom, boder og uteareal.

– Sammen med installatøren hjalp vi Jevnaker familien med å definere deres lysbehov i boligen og vektla bl.a. balanserte lysnivåer, redusert blending og økte kontraster, sier distriktssjef Marius Andreas Kristiansen i Unilamp Norden. – På forhånd laget huseier en grovskisse med plassering av LED-armaturer. Med bakgrunn i disse opplysningene designet vi riktig antall downlights i boligen på Ragnhildrud for å oppnå maksimalt lysutbytte.

Nedfelt tak
Familien på Ragnhildrud bestemte seg for å felle ned taket i stue og gang med 48x48 mm lekt. Strømledningen ble trukket skjult i tak med 16 mm korrugert plastrør fra nærmeste stikkontakter. Det ble også montert plastbokser i tak for å beskytte downlightene fra ytre påvirkninger. Det ble utarbeidet en detaljert skisse, som beskrev hvor spottene skulle monteres. Deretter ble takplater montert på plass og hull til hver downlight boret ut.

Montasjeansvar Elektrikerfirmaet IKT-Elektro AS fra Oslo hadde ansvaret med all montasje av LED-belysning og ombygging av sikringsskap til digitale jordfeilautomater med kurser, hovedsikring og renoveringsramme. – Vi monterte xDigital fra Eaton, som varsler faktisk feilstrøm med LED-indikasjon. I normale anlegg uten feil lyser alle sikringene grønt. Ved små feil, under 50 prosent av utløserverdien, vil vernet lyse gult for å varsle anleggseieren om at det kan være fornuftig å sjekke tilkoblede apparater.

Ved større feil, over 50 prosent av utløserverdien, vil vernet lyse rødt og det vil være fornuftig å tilkalle en elektriker for å rette feil før de blir så store at sikringen løser ut og man får strømutfall på kursen. Det øker sikkerheten, kontrollen og tryggheten for huseier.

Vernet tåler elektronisk støy langt bedre enn andre vern på markedet, og utløses kun når det skal. I tillegg er det montert overspenningsvern for å hindre avbrudd eller skade på følsomt elektronisk utstyr, sier montør Kim Svebakken. – Som en ekstra sikkerhet monterte familien komfyrvakt som slår av komfyren ved farlige situasjoner.

Downlights med høy lysytelse
Over spisebord på stua valgte man den lavtbyggende downlighten Juno Soft med høy lysytelse og meget god fargegjengivelse. Soft betyr at lyskilden er trukket opp i selve armaturen for å unngå blending. – Armaturen kan overdekkes med isolasjonsmatter, men det anbefales alltid kassemontering. I tak mot vegg benyttet man den dreibare Warm Dim downlighten Gyro, som gir et godt lys på kunst og rene veggflater, sier Svebakken.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår