Veggedyrene overlevde korona-året

 
Veggedyrene overlevde korona-åretVANSKELIG Å BEKJEMPE: Det er en omfattende og kostbar jobb å bekjempe veggedyr. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
Antallet innmeldte veggedyrsaker gikk ikke ned så mye som forventet i 2020. Selv om vi knapt reiste utenlands som følge av pandemien, er veggedyr fortsatt et betydelig problem, viser tall fra Norsk Hussopp Forsikring.

Tallene fra Norsk Hussopp Forsikring viser en svak reduksjon i innmeldte saker. Nedgangen er overraskende lav med tanke på den kraftige nedgangen i utenlandsreiser.

– 2020 var året da alle ferierte innenlands. Derfor hadde vi også forventet en kraftigere nedgang i antall veggedyrsaker. Dette viser tydelig at det er viktig å ikke ta for lett på problemet, selv om ferien tilbringes i Norge, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Smitteveier – her er det risiko for veggedyr
Økningen av veggedyrsaker har gått jevnt og trutt oppover fra tidlig på 2000-taller, men har de siste årene stabilisert seg.

Det er primært tre smitteveier for veggedyr: På reise i utlandet, på reise i Norge og «venne-smitte».

– Veggedyr trives like godt på et femstjernershotell som på en campingplass, og like godt i Norge som i utlandet. De kan dessuten finnes i bobiler og på private overnattingssteder, sier skadesjefen.

Veggedyr spres blant annet med bagasje, sengetøy og andre ting som forflyttes til og fra boligen. De er dyktige haikere, og blir gjerne med oss hjem.

– Dersom du mistenker veggedyr, er det viktigste å begrense spredning i boligen, samt til naboer, venner og familie. Idrettsarrangementer for barn og ungdom er også et yndet sted for veggedyrene, ettersom man ofte ligger tett samlet. Er du riktig uheldig, kan de også krype gjennom kanaler og rørføringer fra naboen, forklarer Stormoen.

Kostbart og vanskelig å bli kvitt
Veggedyrene er nærmest umulig å bli kvitt på egenhånd. Har du først fått insektet i hus, er det derfor lurt å søke profesjonell hjelp.

– Skadedyrbekjemperne bruker gjerne en kombinasjon av flere bekjempelsesmetoder. Det er en omfattende jobb, men det fungerer godt, forteller Stormoen.

Ifølge Norsk Hussopp Forsikring koster en gjennomsnittlig veggedyrbekjempelse mellom 30 000 – 50 000 kroner.

Veggedyrene blir ikke borte av seg selv, og problemet vil bare bli større jo lenger man venter med å ta tak i det. Dette er et av flere skadedyr det går an å forsikre seg mot. Med forsikring sørger selskapet for at du som boligeier får hjelp til å bli kvitt insektet.


FAKTA OM VEGGEDYR

Tegn på angrep – slik vet du at du har veggedyr:

  • Fysiske stikk og reaksjoner på kroppen. Det ser gjerne ut som et myggstikk eller utslett.
  • Se etter individer. De er rødbrune og 5-6 mm lange og 3 mm brede (omtrent på størrelse med en druestein).
  • Sjekk senga for små blodflekker på sengetøyet.
  • Se etter brunsorte ekskrementflekker og grupper med små svarte prikker, for eksempel i sprekker på sengerammen og i sømmer på madrassen.

Fem tips for å unngå insektet:

  • Ikke legg kofferten eller klær oppå eller under hotellsenga. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement eller lignende.
  • Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på 60 grader.
  • Sjekk PC og mobildeksel godt, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.
  • Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie.
  • Sjekk rundt senga og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Dette kan du også gjøre hjemme hvis du har mistanke om at du har fått ubudne gjester. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet.


Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår