Velg gulvet først

 
Velg gulvet førstFØRSTEVALG: Ekspertene er enige om at gulvet bør være det første du velger. (Foto: Farveringen)
Når du skal pusse opp hjemme, er det fort gjort å drømme seg bort blant fargebarer, tapetbøker og tekstilprøver. Men ikke glem gulvet oppi det hele. Det er kanskje det viktigste valget du tar.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

– Når du legger opp planen for hvordan du vil designe hjemmet ditt, bør du først av alt tenke på gulvet. Gulvet er selve grunnsteinen. Vegger, tak og andre detaljer kan du male om ved behov, sier Øyvind Langelandsvik, teknisk ansvarlig hos Farveringen.

Han får støtte fra Lene Høiseth hos Happy Homes, som ikke er sen med å si seg enig.

– Jeg sier alltid at man bør starte med gulvet! Et rom blir aldri vakkert uten et gulv som harmonerer med resten, sier hun.

Gulvet er ikke nøytralt
Det er ikke uten grunn at fargeekspertene råder folk som er usikre på hvilke farger de skal velge, til å vurdere de sammen med gulvet. Gulvet er nemlig ofte det som påvirker de andre fargene i rommet mest. Det er, i de fleste rom, den største og mest belyste flaten.

– Ikke glem at selv et «nøytralt» gulv har farge, og den fargen har stor betydning for opplevelsen av rommet for øvrig, forklarer Høiseth.

Derfor er ekspertene samstemte når det gjelder hva som bør velges først.

– La fargen på gulvet fungere som base og velg deretter farge på veggene. Fargen på malingen kan enkelt justeres til å passe sammen med gulvet, tipser Victoria Davidsson hos Golvabia.

Skal vare lenge
Det er også stor sannsynlighet for at du ønsker å skifte fargen på veggen eller tapetsere om før du velger å bytte gulv. Da er det viktig at du har valgt et gulv du trives med, med de egenskapene du ser etter, og ikke bare et gulv som matcher veggfargen. Gulventusiast Arnstein Dalum Frøyse fra Element Studio er klar i sin tale. Han råder alle til finne det rette gulvet først, og å investere i kvalitet.

– Se på gulvet som det viktigste møbelet i rommet. Alt annet kommer etter. Legg heller pengene i et flott gulv enn i en dyr sofa. Den dyre sofaen vil aldri se fin ut på et simpelt gulv. Det handler også om mer enn bare estetikk. Et gulv skal kjennes godt. Mitt råd er derfor å velge kvalitet med en gang. Du vil bli fornøyd om du investerer i kvalitet og velger gulv med hjertet, avslutter han.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle