Velge husfarge

 
Velge husfargeTILPASSES OMGIVELSENE: Dette huset ligger i nærheten av en sandstrand og huseier ønsket ikke male vinduene. Fargekonsulent Alice Marie Voraa brukte husets New England-stil som inspirasjon til fargesetting. Den gråbeige fargen passer også godt til stranden like ved. Grunnmuren har fått en litt lysere farge enn hovedfargen men harmonerer fint i en varmgrå tone. Spilerekkverket har også fått samme farge som huset da det vil gi mer flyt med resten og ikke trenger og fremheves. Foto: Flügger farve
Her er fargekonsulentenes tips!

Når du først skal male huset, vil du kanskje du finne en ny farge? Men hvordan velger du farger som passer til både huset og nabolaget? Her er fargekonsulentenes tips!

Når du skal male fasaden, må du ta stilling til om huset skal beholde samme farge, eller om du vil velge en ny farge til huset. Det er ofte en god idé å gå en ekstra runde med fargevalg før du kjøper malingen. Søk gjerne hjelp av en erfaren utdannet fargekonsulent, denne tjenesten tilbys av mange faghandelsbutikker. Vi har spurt to av Flüggers fargekonsulenter om hva du bør tenke på når du skal velge farge til huset.

– Når en kunde kommer til oss og vil ha hjelp med fargevalg, har de mange ganger gjort seg opp noen tanker på forhånd. I det minste vet de aller fleste hva de IKKE vil ha, sier Anne Litschi, som er utdannet fargekonsulent hos Flügger farve i Moss.

TRENDFARGER: Fargemoten veksler raskere enn du ønsker å male om huset. Gå derfor for en fargesetting som du tror vil stå seg gjennom en årrekke.  Foto: Flügger farve

GRÅFARGER: Når man velger gråfarge, så må man ha en med litt gult i. Hvis ikke kan veggen se lyseblå ut. Det kommer av refleksjon fra himmelen. Ren gråfarge vil oppfattes som lysegrå, mens gråfarge med bittelite gult i blir grått. Foto: Flügger farve

Mobilen er et godt verktøy
Enten du har bestemt deg på forhånd eller er rådvill, er det lurt å bruke mobilen til å ta noen bilder eller en kort film av huset som du tar med til fargehandelen. Bildene hjelper veilederen til å se arkitekturen, hvordan huset ligger på tomten, farger på nabohusene og busker og trær i omgivelsene. Dette gjør at fargesettingsprosessen kommer i gang raskere og blir mer treffende.

 

–  Bilder og filmer av boligen og området rundt, gir meg inntrykk av en større helhet i landskapet. Tanken er jo at fargen på huset skal stå til fargene rundt, sier Alice Marie Voraa som er fargekonsulent hos Flügger farve i Haugesund.

FORVANDLING: Med valg av farger til fasaden kan vi forandre inntrykket av huset. Vi kan fremheve detaljer, skjule mindre smigrende trekk ved arkitekturen, og få huset til å stikke seg frem eller harmonere med omgivelsene. Foto: Flügger farve

Unngå rotete fargesetting
–  Det andre vi gjør er å se på hvilke farger som ikke skal endres på bygget. Det kan for eksempel være taket, noen ganger grunnmuren, vinduer eller plattinger på tomten. Dette gir da ofte begrensninger på endelig fargevalg, for alt skal jo harmonere sammen best mulig til slutt. Men allikevel gir det meg en pekepinn på hvilke farger som kan passe, sier hun.

De færreste hus har bare én farge. Fargen på terrassen, taket, vinduene, inngangsdøren og omrammingen rundt disse, skal spille på lag med hverandre. Det samme gjelder for eventuelle stakitt, søppelskur og garasje.

– Det vanligste er å bruke to til tre-fire farger på et hus. Skal det brukes flere farger, krever det gjerne en meget godt gjennomarbeidet plan, ellers er faren stor for at det vil bli rotete, sier Anne Litschi.

– Gjenta fargen fra vinduene på stakitt eller gjerde, og bruk gjerne samme farge på hovedhus og garasje, tipser Alice Marie Voraa. 

Harmonere eller skille seg ut?
Malingens farge er et sterkt virkemiddel. Med valg av farge kan vi fremheve vakre detaljer, få vinduer til å se større eller mindre ut, eller markere husets form. Tenk gjennom om du ønsker at huset skal harmonere med omgivelsene, eller om du vil at det klart skal skille seg ut.

– Tenk på at hvitt og lyse farger forstørrer huset, og at mørke farger gjør det omvendte – altså forminsker inntrykket av en bolig, sier Anne Litschi.

Når du har kommet så langt som at du har en plan for fargesetting, er det lurt å se på fargene i dagslys og gjerne på stedet de skal brukes. Gjør noen oppstrøksprøver før du kjøper mange liter med maling.

– Be gjerne fargekonsulenten om å bli med til huset med fargeprøvene, og se over forslaget. I dagslys og i stor skala på fasaden blir fargene mye sterkere, klarere og lysere enn de er inne. Det kan være små nyanseforskjeller som skiller om det blir pent eller ikke, avslutter Alice Marie Voraa. 

OPPSTRØKSPRØVE: Før du maler bør du male oppstrøksprøve av fargen du har valgt. Det kan være små nyanseforandringer som gjør den store forskjellen mellom en farge som fungerer og en som ikke gjør det. Foto: Flügger farve

FLERE FARGER: Inngangsdøren har gjerne en annen farge enn fasaden i øvrig. Her har du sjansen til å skape en hyggelig velkomst med fargen du velger. Foto: Flügger farve

Kilde:ifi.no

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle