Vi bruker 83 milliarder på oppussing

 
Vi bruker 83 milliarder på oppussingDEN YNGRE GARDE: Det er de yngste som pusser opp hyppigst. De gjør også mer selv enn det de eldre aldersgruppene gjør. (Foto: Jordan)
Vi er snart ved et nytt årsskifte, og prognosene er klare: Når 2019 er over, vil nordmenn ifølge ekspertene ha brukt nærmere 83 milliarder kroner på oppussing.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Det er ingen hemmelighet at nordmenn liker å pusse opp i egne hjem. Og vi bruker mer penger på oppussing for hvert år som går.

– I fjor brukte norske husstander mer enn 81,3 milliarder kroner på slike arbeider, og vi venter at dette vil øke til nærmere 83 milliarder kroner inneværende år. Det betyr at vi i år bruker mer penger på vedlikehold og renovering av eksisterende boliger enn på bygging av nye boliger her i landet, sier Kåre Elnan, partner og markedsdirektør i Prognosesenteret.

1 av 3 pusser opp
Ifølge Elnan pusser en tredjedel av oss opp boligen årlig.

– Det vil si at i overkant av 825 000 husstander gjennomfører innvendige eller utvendige oppussingsarbeider i egne boliger hvert år, utdyper han.

De yngste pusser opp oftest
Det er den yngre garde som tar malepensel og maskeringsteip fatt hyppigst.

– Det er betydelige forskjeller når det gjelder hvor ofte man pusser opp boligen man bor i. De yngste aldersgruppene, <30 år og 30 – 39 år, ligger på topp når det gjelder oppussingsarbeider, med en frekvens på henholdsvis 2,6 og 2,3 år.

Oppussingsfrekvensen avtar med økende alder, og i de eldste aldersgruppene ligger oppussingsfrekvensen på 4 år, forklarer Elnan.

100 000 kroner i snitt
Nordmenn er kjent for å bruke mye penger på oppussing, og ifølge Prognosesenteret bruker de som pusser opp i gjennomsnitt rundt 100 000 kroner når de først gjør noe.

– Om vi ser verdien av alle oppussingstiltak i norske boliger opp mot antall husstander i landet, betyr det at en norsk husstand bruker 33 600 kroner i gjennomsnitt på oppussing av egen bolig, sier Elnan.

Ikke overraskende er det eierne av eneboliger som topper listen når det kommer til både hyppighet og pengebruk.

– De som bor i eneboliger pusser opp i gjennomsnitt hvert 2,5 år og bruker litt over 127 000 kroner når de foretar oppussing.

Tilsvarende tall for de andre boligtypene er henholdsvis 3 år og 47 000 kroner for dem som bor i småhus, og 4 år og 54 000 kroner for dem som bor i leiligheter, sier han.

Eldre setter bort jobben
Vi gjør fremdeles mye av oppussingen selv, men jo eldre vi bli, jo mer liker vi å få hjelp av proffene.

– Gjør-det-selv andelen synker, og håndverkerandelen øker med stigende alder. I den yngste aldersgruppen foretas 75 prosent av de innvendige oppussingsarbeidene av boligeier selv eller ved hjelp av venner og bekjente, mens håndverker utfører en fjerdedel av arbeidene, sier Elnan.

Stue mest pop
– Entré og stue er de rommene med høyest oppussingsfrekvens, begge pusses opp omtrent hvert tiende år. På den andre siden av skalaen kommer vaskerom, kjeller- eller loftstue, med en oppussingsfrekvens på ca. 20 år, avslutter han.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår