Vil bytte husnøkkelen med digital nøkkel

 
Vil bytte husnøkkelen med digital nøkkel
Nær halvparten av alle nordmenn sier at hverdagen ville bli enklere dersom de kunne bruke smarttelefonen som husnøkkel. Det viser en spørreundersøkelse som er utført for KONE.

Blant yngre mennesker er det en klar majoritet som gjerne vil benytte en digital løsning for å komme inn i boligen.

- Undersøkelsen bekrefter at svært mange ønsker en digital nøkkel til sine hjem som alternativ til den tradisjonelle husnøkkelen, sier Anders K. Andraa. Han er ansvarlig for Advanced People Flow Solutions i Norge.

- Markedet etterspør nye smarthusløsninger som bidrar til en enklere hverdag for brukerne. Vi har nå lansert en løsning for boligbygg som vil imøtekomme dette behovet, forteller han.

Enklere hverdag med smarttelefonen
Andraa viser til at 43,1 prosent av alle de spurte svarte bekreftende på at dagliglivet ville bli enklere hvis de kunne bruke smarttelefonen i stedet for nøkler for å komme inn i boligen. I aldersgruppen 18 – 22 år er det 60,9 prosent som foretrekker en digital løsning, og andelen i aldersgruppen 23 – 35 år er 56,8 prosent. Blant folk i aldersgruppen 56 – 65 år er det derimot bare 27,9 prosent som mener dette vil gjøre hverdagen enklere. På spørsmål om man ville oppfatte det som gunstig å kunne bruke mobilen til å slippe inn besøkende i boligen når man ikke fysisk er der selv, følger svarfordelingene det samme mønsteret med hensyn til alder.

Vellykket pilot i Finland
- Forenkling er et overordnet mål for all digitalisering i samfunnet – og denne tankegangen har i økende grad fått betydning ved planlegging av nye boliger og rehabilitering av eksisterende bygg. Det konseptet vi i KONE har lansert, kalt Residental Flow, tar nettopp sikte på å løse hverdagsutfordringer for folk som bor i leilighetsbygg, og gjøre det enklere å komme hjem, fremholder Andraa.

KONE har benyttet et nytt boligbygg i Finland som pilotprosjekt. Beboerne som flyttet inn i juli i år benytter smarttelefonen til å styre dører, heiser og interkom-systemer – med gode resultater. Residental Flow blir nå også introdusert i Norge, Sverige, Frankrike, Belgia, Tyskland, Nederland og Storbritannia.

Avansert mobil- og skyteknologi
Løsningen til KONE er basert på mobil- og skyteknologi. Under utviklingen er spesifikke krav til sikkerhet blitt gjenstand for omfattende testing. Applikasjonen er tilpasset både IOS (Apple)- og Android-telefoner.

Det finnes tre «pakker» tilgjengelig: KONE Access, KONE Visit og KONE Information. KONE Access styrer dørene i bygningen slik at man ikke trenger å bruke nøkler eller åpne dører manuelt. Smarttelefonen din er nøkkelen. Heisen kommer automatisk ned til inngangsetasjen og tar beboerne opp til riktig etasje, uten at man trenger å trykke på en eneste knapp. KONE Visit inkluderer et tilkoblet intercom-system som gjør at beboerne kan hilse på besøkende og gi dem tilgang ved hjelp av smarttelefonen. Heisen tar dem deretter automatisk til rett etasje. Det vil i gitte situasjoner også kunne være viktig for beboerne å gi besøkende tilgang til boligen når de ikke selv er tilstede, for eksempel i forbindelse med pakkeleveranser. Denne funksjonen inngår i KONE Visit. Med KONE Information kan vaktmestre eller andre anleggsforvaltere sende relevant byggrelatert informasjon direkte til beboers smarttelefoner, eller til informasjonsskjermene i heisene eller lobbyen.

Kan bruke ordinær nøkkel ved behov
Anders K. Andraa understreker at systemet ikke representerer en sikkerhetsbarriere. – Det betyr at det er fullt mulig å bruke en ordinær nøkkel som alternativ til smarttelefonen, for eksempel hvis mobilbatteriet er utladet eller bygget rammes av strømbrudd. Det er også mulig å bruke rfid tag som nøkkel for de som ikke ønsker å benytte telefonen.

Fakta om undersøkelsen
Undersøkelsen ble gjennomført av Syno International via et nettpanel i august 2018. I alt 1002 menn og kvinner bosatt i Norge, i alderen 18–80 år, ble intervjuet. Svarene i undersøkelsen er representative for landets befolkning med tanke på kjønn, alder og geografi.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår