Vil ha inn takstmannen før megleren

 
Vil ha inn takstmannen før meglerenTakstmennene for medhold fra store deler av befolkningen i at de bør komme på banen før eiendomsmegleren.
17.06.10: Tre av fire synes at dagens ordning ved boligsalg bør endres, slik at takstmannen kommer inn i bildet før megleren.
17.06.10: Tre av fire synes at dagens ordning ved boligsalg bør endres, slik at takstmannen kommer inn i bildet før megleren.

Av Birgitte Sofie Henriksen

Bare ti prosent av de spurte er imot en ordning der boligeieren skal hente inn takstmannens rapport før megleren kommer inn i bildet. Dette kommer frem av en undersøkelse foretatt av YouGov Norge for Norges TakseringsForbund (NTF). 22 prosent har ikke tatt stilling.

- Overraskende høy
– Dette går rett til kjernen av de spørsmål politikerne nå skal ta stilling til ved behandlingen av Takstlovutvalgets innstilling. Oppslutningen om vårt syn er overraskende høy siden det dreier seg om en stor endring av dagens praksis, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF.


Takstbransjen mener at det har utviklet seg en systemfeil i boligomsetningen her til lands, i og med at taksmann som regel blir bestilt av megleren på vegne av boligselger og i en del tilfeller også forsøker å påvirke beskrivelse av teknisk tilstand og boligverdi.

Størst tillit til takstmannen
– Som fagperson har takstmannen ingen egeninteresse i hva salgsprisen blir. Både kjøper og selger skal kunne stole på vurderingene hans. Denne uavhengigheten er under press fra meglere og eierskifteforsikringsselskaper, men kan sikres gjennom at politikerne følger opp forslaget om at taksten skal innhentes før eier går til megler med salgsoppdraget, sier Støbakk.

Det viser seg også at tilliten til takstmann er høyere enn til eiendomsmegleren. Av de som kan gi info om en bolig til salgs, har tre fjerdedeler størst tiltro til takstmann. 17 prosent svarer "eiendomsmegler" og ni prosent " vet ikke". Åtte av ti svarer at takstmannen har best forutsetninger for å sette verdi på en bolig.

– Dette er en veldig gledelig tillitserklæring, som vi håper politikerne vil merke seg. Eiendomsmeglerne ønsker jo å frata oss oppgaven med å sette verdier og på den måten skaffe seg ytterligere kontroll over boligomsetningen. Sett fra forbrukernes side mener vi det ville være svært uheldig, sier Støbakk.

Obligatorisk tilstandsrapport
Nå har Justisdepartementet en rekke forslag til endringer i reglene for boligomsetning til behandling, som bygger på anbefalinger fra Takstlovutvalget.

Blant forslagene som vurderes er om det bør innføres en obligatorisk tilstandsrapport ved boligsalg, med grundigere informasjon enn i en vanlig takst. NTF støtter dette, og mener at en slik rapport bør innhentes før selger inngår oppdragsavtale med en eiendomsmegler.
På den måten ønsker takstbransjen å styrke sin uavhengighet, hindre forsøk på uheldig påvirkning og styrke forbrukernes trygghet for at beskrivelsen av boligen er nøytral.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår